Blogg

Att leva...eller överleva med migrän?

Migrän anses vara en kronisk sjukdom som tyvärr inte möter den förståelse som sjukdom bör p.g.a. att huvudvärk är något som är så vanligt. Men de som lider av migrän vet att vanlig spänningshuvudvärk inte kan jämföras med ett migränanfall. Migrän är så mycket mer än huvudvärk. Migrän är mycket mera än värk. Migrän hindrar dig från att göra vardagliga aktiviteter medan en hård spänningshuvudvärk tillåter dig att göra vardagssysslor. Om du försöker leva som vanligt med migrän kommer smärtan och sjukdomen att förvärras med tiden. Till slut påverkar symptomen hela ditt liv, arbetet, relationer och andra sociala aktiviteter. Du överlever vardagen istället för att leva. Du vågar inte planera livet i rädsla att få migrän och göra andra besvikna. Det är inte ovanligt att man fungerar så här omedvetet och tycker det är normalt. Då har det redan gått för långt! Du får ofta höra att du ska sluta stressa. Delvis är det också rätt, att försöka överleva varje dag och oron att få ett migränanfall skapar stress. Men stress är inte orsaken till migrän. Det kan vara en trigger, precis som ljud, ljus, lukt, alkohol, livsmedel, hormonobalans, för mycket sömn, för lite sömn, för att nämna några. När du gått över gränsen kan det räcka med att gå upp för vanliga trappor för att få ett anfall.

Emoji20headache3

Vad orsakar migrän? Teorierna är många. En del anser att migrän ofta är nedärvt och innebär en rubbning av hjärnans kemi. Att en sannolik orsak är störning i hormonbalansen, bl.a. serotonin. Men det finns många teorier om vilka obalanserna egentligen är. Det finns även de som anser att det är ett obalanserat nervsystem tillsammans med blodcirkulationen i hjärnan som är orsaken. Lite som ett strömavbrott i hjärnans nätverk. Det blir liksom kortslutning mellan synapserna. Det finns alltså ingen definitiv förklaring. Antagligen en orsak till att den är så svår att bota.

Men om man utgår från att migrän egentligen är en blandning av allt det här så är det inte så konstigt att man kan uppleva många andra symptom än värk. Minnesförlust och försämrad handlingsförmåga är inte alls ovanliga. Det är svårt att tänka överhuvudtaget före, under och efter strömavbrottet. Man upplever extrem trötthet, synbortfall, domningar, illamående, yrsel och ibland kräkningar. Dagen efter ett migränanfall upplever man ofta euforikänslor samtidigt som hjärnan är i något slags stand by-läge. Men man har lätt för att le igen trots en förlamande trötthet.

Migränen kan debutera i vilken ålder som helst. Det är inte ovanligt att den ändrar karaktär under livsskeden med mycket hormonsvängningar, som pubertet, graviditet eller klimakteriet. Men bortsett från de kan du inte ohjälpt bli av med migrän, men du kan med anpassad livsstil behandla den, så den slutar styra ditt liv. Precis som astmatiker, diabetiker och andra anpassar sin livssituation efter sin diagnos. Inget konstigt med det! Om du läste alla tänkbara orsaker så är det ju inte konstigt att det vi äter kan trigga ett anfall. Det vi äter påverkar hormonbalansen överlag. Varför inte i hjärnan? Magens eget nervsystem, det enteriska nervsystemet, eller bukhjärnan som vi kallar det, skickar hela tiden information till hjärnan. Självfallet påverkar det vi äter vad som händer i vår hjärna. Det gäller inte endast migrän utan också oro, ångest och annat som startar från hjärnan.

DSC 0615

Då nervsystemet är inkopplat och stress är en trigger är det givet att olika former av avslappning fungerar. Det här minskar hjärncellernas retbarhet och aktiverar vårt parasympatiska nervsystem. Det finns många olika tekniker. Yoga, mindfulness, qi gong är bara några exempel.

Rörelse är den tredje faktorn som behövs. Självklart då blodcirkulationen är involverad. Det är inte ovanligt att många migräniker har en spänningshuvudvärk i grunden. Ett av de bästa botemedlen mot spänningshuvudvärk är, just det, motion.

Migränmotion

Oj nej, tänker du kanske. Måste jag börja leva ett så tråkigt, styrt och inrutat liv? Svaret är ja, kanske till en början tills din kropp hittar balans igen. Hur länge det tar beror på hur länge du har misskött dig och ditt utgångsläge. För min egen del tog det 2-3 månader före jag märkte stor skillnad och över ett år innan jag vågade börja testa gränser. Men jag startade från eländigt skick. Men efter att ha levt i dryga 2 år med anpassad livsstil så kan jag avvika rätt mycket från den strikta planen. Jag vet när jag har gått över gränsen och rättar snabbt till det. Jag får ofta frågan hur jag orkar. Men de som frågar har inte upplevt min och min familjs vardag när den var som värst. Dessutom får jag ju ut så många andra fördelar. Så jag kan inte klaga! Jag slappnar gärna av regelbundet. Att äta hälsosamt betyder inte att äta tråkigt och rörelse får man på de mest roliga sätt. Det är bara fantasin som sätter gränser. Men ibland vill jag också se på film och trycka i mig onyttigheter och då gör jag det. Så länge grunden är bra så klarar jag av det också.

Låter det som något du också vill prova på?

Då har du din chans. Den 11.01.2017 inleder jag en grupp för migräniker (och/eller de med mycket spänningshuvudvärk). Vi träffas 10ggr och deltagarna kommer att träna till en CD, få individuella kost- och motionsråd, tips på akutövningar och förebyggande övningar för både huvudvärk och migrän. Dessutom får de en djupare förståelse för vilken typ av migrän de har och kan på det sättet undvika anfall i framtiden.

Jag erbjuder också individuell handledning. Min senaste migränkund Lotta (på bilden) är en fantastiskt målmedveten kvinna och lärde sig på endast 4 besök hantera sin migrän.

Lotta

Med hjälp av regelbunden träning, kost- och motionsråd. Hon följde råden till punkt och pricka och blev bättre. Dessutom blev hon mera medveten om vad som kan orsaka anfallen och har lättare att hitta orsaken ifall att värken gör sig påmind eller vid återkommande anfall. Samma envishet som får dig att hålla igång under migränanfall ska du använda till att bli frisk. Det handlar mycket om att lära känna sin egen kropp, lyssna till den och ta reda på vad som orsakar de egna strömavbrotten.

Källor: Magstarkt, 2015, Martina Johansson
Migrän,2009, Carol A. Foster
Migränyoga, 2012, Per Söder