Blogg

När ordet skola ger dig magont

På torsdagen startar jag en grupp för elever i åk 8-9 i EHS eller Mikaelskolan. Men om du, som inte faller inom dessa ramar, känner att du vill vara med så ska du absolut kontakta mig före torsdagen. Jag har märkt att det mesta brukar lösa sig om man bara försöker.

Hur ser en dag ut i skolan för dig? Känner du dig ensam? Känner du under dagen i skolan att du påverkas en hel del av dina klasskompisar? Till det sämre tänker jag då. Du blir illa till mods och känner dig sämre. Du känner dig rentav lite sjuk och helst av allt vill du bara gå hem. Men istället stannar du kvar (förstås). På eftermiddagen känner du att den dagliga spänningshuvudvärken dyker upp, kanske lite feberkänslor, irriterande trötthet, magen krånglar och det snurrar massor av tankar i huvudet. Du har svårt att koncentrera dig och du tror att alla märker det. Du vill inte att någon ska veta att du känner dig så här. Du är ju stark!

Eller det handlar kanske inte om dina skolkamrater utan om någon lärare. Uff, magen värker varje gång inför en lektion i samma ämne. Kanske du borde går hem? Du känner dig ganska dålig? Men inte, du stannar kvar, för du vill inte missa undervisningen och misslyckas i provet. Målmedveten som du är!

Du kan känna lika inför prov, föredrag, temadagar eller idrottsdagar. Du blir svimfärdig av bara tanken. Men du deltar. Duktig som du är! Med huvudvärk, illamående, trötthet, oro, irritation och hemlängtan. För du måste ju klara det här!

Startskottet är olika för var och en men den fysiska reaktionen är densamma, alltså stress. Ditt nervsystem reagerar, som om du var hotad, som en reaktion på dina tankar. Du har satt igång en kedjereaktion som på sikt kan leda till mera kroniska problem med magont, huvudvärk och sömn. Trots det vill du fortsätta vara lika framgångsrik och duktig som tidigare. Du har kommit in i ekorrhjulet som är svårt att komma ur.

Åtminstone ensam! Men tillsammans kan vi lösa det och du kan hoppa ur hjulet. När du lär dig vad det är som framkallar alla dessa tankar och fysiska symptom kan du lättare ta kontroll över situationen. Du lär dig ta distans från allt som får dig att vackla och lär dig att se skillnad på vad som är sant och vad som rentav är inbillning. Varken kompisar, lärare, prov eller föredrag får dig att vackla mera. För du vet exakt hur bra du är och du har blivit stark inifrån ut. Plötsligt känns skolan inte alls så svår, skolkamraterna stör dig inte längre och läraren är egentligen inte så farlig som du trodde från början. Nä, allt känns ganska lugnt. Det finns värre saker att vackla för och oro, nää, det löser inte heller några problem.

Namnlös

Blev du ens lite nyfiken? Hör då av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. före torsdagen.

Tänker du “Gud, vad pinsamt” “Tänk om någon fick veta att jag deltar” samtidigt som du önskar att du slapp tvivla på dig själv. Ja, då är mitt råd att du ska anmäla dig idag faktiskt!

På kursen får du vara dig själv, vi diskuterar, gör övningar, slappnar av och har roligt tillsammans. Vi gör inga konstiga och märkilga saker! Förutom av mig, lär ni er mycket av varann. Finns några platser kvar! Du är varmt välkommen!

Folkhälsan finansierar så kursen är gratis för dig!

Ia